Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ (A. g. graeca).

Η καταμέτρηση του πληθυσμού της στην Ελλάδα,(άτυπα και χωρίς να γίνεται επιστημονική καταγραφή), γίνεται κάθε έτος προκειμένου να παρακολουθούνται οι πληθυσμοί της από την ομοσπονδία Ηπείρου.
Η μεθοδολογία που ακολουθείται ονομάζεται line κάτι(δεν το θυμάμαι), και στην ουσία χαράσσεται μία θεωρητική ευθεία γραμμή προς την κορυφή του ορεινού όγκου που εξετάζεται και ελέγχεται ο χώρος 100 περίπου μέτρων εκατέρωθεν αυτής της γραμμής, με κυνηγετικούς σκύλους.
Πρώτα εξετάζονται οι χαμηλότεροι ορεινοί όγκοι, στους οποίους ξεκινά νωρίτερα η αναπαραγωγή και στη συνέχεια τα ψηλότερα βουνά, που στην Ήπειρο όπως ξέρετε, δεν είναι και λίγα.
Περίοδος στην οποία γίνεται η καταμέτρηση 15 Απριλίου με 15 Μαΐου, για την καταγραφή των ζευγαριών και επαναληπτική στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη για να διαπιστωθεί η επιβίωση των νεοσσών.
Καταγράφονται περίπου 7.000 με 8.000 ζευγάρια (14.000-16.000 πουλιά)την Άνοιξη και περίπου τα διπλάσια στο τέλος Αυγούστου.
Αυτό σημαίνει αν κάνουμε τους συντηρητικότερους των υπολογισμών μία απώλεια στις φωλιές από την αρπακτικότητα που φτάνει και ξεπερνά το 60% ή και το 70%.
Σημειώστε ότι αυτό προκύπτει σαν αποτέλεσμα αν υπολογίσουμε σαν 12 τα αυγά ανά φωλιά γεννητόρων (μπορεί να κάνει και 15 και 18 πιο σπάνια), που αν επιβίωναν όλα θα είχαμε 100.000+ πουλιά στα τέλη Αυγούστου, αλλά αντ'αυτού έχουμε περίπου 30.000 πουλιά στα Ηπειρώτικα βουνά.
Την επόμενη άνοιξη οι πληθυσμοί είναι πάλι στα 7.000με 8.000 ζευγάρια που σημαίνει ότι το κυνήγι μαζί με όλους τους άρπαγες αλλά και τα καιρικά φαινόμενα μειώνουν τον πληθυσμό της περίπου στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν και την προηγούμενη χρονιά.
Συμπέρασμα, μία διαχειριστική επεμβατική πολιτική στην καταπολέμηση των αρπαγών, την αναπαραγωγική περίοδο( αλεπού, κουνάβι, κορακοειδή), θα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αύξηση του πληθυσμού του θηράματος και σε μικρό χρονικό διάστημα τα πουλιά θα ανέκαμπταν εντυπωσιακά.
Σημειώστε ότι υπάρχουν και άρπαγες στους οποίους δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουμε, ιερακοειδή κλπ.
Αυτά αγαπητοί φίλοι, για να έχετε μία πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για τον πληθυσμό της ρήγισσας.
Τάσος Τσιόδρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου